Intervju sa zdravstvenim radnikom

Česta pitanja


Koja je važnost pranja ruku?

Važnost pranja ruku je uklanjanje virus, a treba ih dezinficirati alkoholom.


Što je važno znati o Korona virusu?

Važno je znati da se vrlo malo zna o virusu, zna se da je vrlo zarazan, da se vrlo brzo širi i da uzrokuje respiratorne komplikacije. Poznato je da se komplikacije najčešće događaju kod kroničnih bolesnika i starijih osoba. Virus se može prenositi iako osoba nema simptome. Zna se da se virus prenosi kapljični putem i mora se udahnuti. Zbog toga što se može udahnuti, ako ste vani ne smijete dirati lice, stavljati ruke na usta i slično. Važno je nositi masku. Zna se da se širi aerosolom, sitnim kapljicama koje izlaze iz naših usta kada kihnemo, kašljemo ili pričamo. Iz tog razloga je potrebno držati razmak od 2 metra, pojačano prati odjeću, ne ulaziti u kuću obućom koju smo nosili vani, dezinficirati obuću i drugo.


Pomaže li maska?

Da, ako je osoba bolesna, ona diše u masku i tako maska sprečava širenje virusa. U slučaju da osoba nije zaražena, treba nositi masku kako bi se zaštitila od zaraze.


Imate li neke savjete?

Moji savjeti su:

OSTANITE DOMA

Nemojte izlaziti iz kuće osim u nuždi.

Redovito zračite kuću.

Smanjite odlaske u dućan.

Nosite rukavice i masku kada idete van.

Dezinficirajte ruke i obuću ulaskom u kuću.

Nemojte se vani družiti s prijateljima, ostanite u krugu s ljudima s kojima živite.

Jedite zdravo.

Ako izlazite van, poštujte razmak od 2 metra.


Što trebaju napraviti osobe koje su bile u kontaktu s osobom koja je zaražena?

U sumnji na bolest trebaju nazvati liječnika koji će dati preporuke, najčešće da ode kod epidemiologa koji će mu najvjerojatnije reći da ide u izolaciju. Osobe koje razviju bolest idu u bolnicu, a one koje nisu razvile bolest idu u samoizolaciju, što znači da ostaju kod kuće bez mogućnosti izlaska. Hranu im netko donosi stavljajući ju ispred vrata. Ta osoba može biti kažnjena ako prekrši zabranu izlaska.


Kako se pripremiti za Korona virus?

Moji savjeti su da pripremite zalihe, ali ne previše jer to nije potrebno.

Postoje stručne službe za pomoć kojima se možete obratiti, one imaju organizirano donošenje hrane onima koji ne mogu si samo nabaviti i mnoge druge usluge.

Ne idite van, nemojte se bespotrebno izlagati i ugrožavati svoje i tuđe zdravlje.


Ova stranica napravljena je za projekt Medijska pismenost i namijenjena je u edukacijske svrhe. Stranicu izradila Paula Seferović. 

© 2020 GLOBAL poslovno savjetovanje, d.o.o.. Ulica kralja Zvonimira 7, 10 000 Zagreb, Hrvatska
Izradio Webnode
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti